Close X

Video content voor luie marketeers

De Web Summit conferentie werd dit jaar in Lissabon gehouden en werd door meer dan 53 duizend professionals uit de hele wereld bezocht. Drie dagen heb ik daar alvast een kijkje in de toekomst kunnen nemen. Facebook en Google waren er met hun nieuwste ontwikkelingen, meer dan 1000 start-ups presenteerden de volgende Uber of Airbnb en er was het eerste live interview on stage ooit met een AI (Artificial Intelligence) robot. In deze snoepwinkel aan nieuws en trends werd het mij daar duidelijk waar jij in 2017 op moet letten. Doe er nu al je voordeel mee!
In drie artikelen deel ik alvast de belangrijkste trends voor komend jaar met je. Onderstaand deel 1: Video content voor ‘luie’ marketeers.


Meer bereik
Video en sociale media houden van elkaar. In 2016 keken we meer MB’s aan Facebook en YouTube video’s dan in de 10 jaar daarvoor. Met video kun je nu een groter publiek bereiken dan ooit tevoren. In 2017 gaat videomarketing echt toegankelijk worden. Video content produceren wordt eenvoudiger, goedkoper en leuker. 360 graden video, Facebook live, drones en VR. De technische mogelijkheden zijn er al een tijdje, maar nu komen er echt praktische toepassingen beschikbaar.

360 graden video en drones
Steeds vaker zie je op Facebook 360 graden video’s voorbijkomen. Door het draaien van je telefoon kun je om je heen kijken binnen de video. Dat is een indrukwekkende ervaring. Zeker als je het vergelijkt met dan de al beter bekende 360 graden foto’s. Tijdens de Web Summit waren er vele aanbieders van aan 360 graden video gerelateerde diensten. De tools waarmee je deze video’s kan maken zijn inmiddels ook sterk in prijs gedaald. Voor een paar honderd euro koop je bijvoorbeeld al een 360 camera.
Een goede indruk van de mogelijkheden van een 360 graden video kun je krijgen op Littlstar. Dat is de YouTube voor 360 graden video’s. Echt een aanrader. Een heel nieuw video platform waar we nog veel van zullen horen. Het kijken kan op de PC, maar voor de echte 360 ervaring is een VR houder waar je telefoon in past veel beter. Via de Littlstar App en via de site zijn er veel 360 graden video’s te beleven. Het aanbod is breed en soms indringend actueel. Zo is er naast een virtuele tour van de Grand Canyon ook een 360 graden videoverslag over situatie in Aleppo.

Ook indrukwekkend zijn en blijven de drone video’s. Een langzaam stijgend camerabeeld waarbij geleidelijk meer van de omgeving onthuld wordt werkt hypnotiserend. Je wordt als kijker als het ware het beeld ingetrokken. Een ander perspectief is ook een andere invalshoek voor de promotie. Voor het presenteren van een nieuwbouwlocatie of een landgoed is er niets krachtiger dan een drone video.
Video drones zelf zijn nu flink goedkoper geworden en ook eenvoudiger te bedienen. Als consument kun je nu opnames maken waar je twee jaar geleden nog een complete videocrew moest inhuren of eigenlijk een vliegbrevet moest hebben (zo moeilijk waren ze te besturen). De beste consumenten drone met professionele eigenschappen die je dadelijk kan kopen is de Mavic Pro van DJI. 4K resolutie, past in een handtas en te besturen met je telefoon.
Van irritante Ads naar een live video ervaring.


Tot nu toe gebruikten marketeers pop up advertenties in video’s. Die worden alleen door iedereen als super irritant ervaren. Dat blijkt ook wel uit de bedroevend lage klikpercentages (behalve dan voor het kruisje rechtsboven).
Beter doen op dit moment de reclamevideo’s het. De vaak fraai geproduceerde commercials die op YouTube vooraf of achteraf getoond worden. Het na een paar seconden kunnen weg klikken van een commercial zorgt voor een relevant publiek. Tot nu toe was dit soort hoogwaardige geproduceerde videocontent alleen betaalbaar voor bedrijven met grote marketingbudgetten. Maar de tijden veranderen. De meeste nieuwe mogelijkheden kende je misschien al. Het zijn maar vingeroefeningen geweest voor iets groters. Video heeft voor Facebook de komende jaren de hoogste prioriteit. Daarbij is mobiele (verticale) video de norm.
Met de opkomst van live video’s zoals Facebook Live en Snapchat is er een nieuw speelveld ontstaan. Nu kan iedereen opeens rechtstreeks zijn (mobiele) publiek bereiken en het produceren van video content is eenvoudiger dan ooit. Met Snapchat kun je real time je video opleuken en met Facebook live kun je direct met je kijkers communiceren. Live video’s blijven na de uitzending ook offline beschikbaar zodat je ze te delen. En nee Snapchat is allang niet een appje voor pubers… Live video is ‘hot’. In Lissabon zag ik tientallen start ups met diensten en producten die op deze trend inhaken. In 2017 komen de winnaars op de markt.
Video content maken kun je zelf doen dan wel volledig of deels uitbesteden. Die keuze is afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Wil je zelf aan de slag met video content en zoek je een eenvoudige tool voor het snel editen van je video’s? Ik vond in Lissabon de onlinevideo tool van start up Renderforest. Handig voor het zelf maken van instructie video’s, infographics, animaties, et cetera. In een paar minuten heb je video van titels, overlays en links naar je site voorzien.
Leuk hoor, maar hoe kan ik hier in 2017 succesvol mee zijn?

Dat hangt natuurlijk helemaal af van je doelstellingen voor komend jaar. Pas als die duidelijk zijn kun je bepalen hoe video content jou kan helpen om deze doelen te realiseren.
Drie tips:
Begin met je strategie. Bepaal daarin voor 2017 met welke van deze nieuwe videodiensten/media je je doelgroep kan gaan bereiken. Kies daarbij eerst voor een of hooguit twee nieuwe media.
Vertaal daarna jouw product of dienst in ca. 12 video onderwerpen. Stel een doel per video. Bijvoorbeeld bereik of conversie aantallen. Plan deze video’s voor elke maand in 2017 in. Dat lijkt misschien veel maar je doet met beeld heel effectief aan storytelling. Dit hoeft je beslist niet meer tijd te kosten. Een video maken zal je veel minder tijd kosten dan het schrijven van een artikel of marketingtekst. Meer content in minder tijd.
Probeer en leer. Word een ‘luie’ marketeer en gebruik meer video. Met slimme en nieuwe targetting technieken van Facebook en Google kun je je doelgroep jouw video’s laten zien op het juiste moment.

De groei naar 1.5 miljard gebruikers in 12 jaar uitgezet tegen de overnames van andere media door Facebook.
Inmiddels is Facebook ook meer een verzameling van communicatieplatformen geworden dan enkel een sociaal netwerk. De overname van WhatsApp en het eigen Facebook ‘Live’ zijn daar goede voorbeelden van. Facebook Messenger wordt samen met WhatsApp het speelveld van bots.
Hierover meer in deel 2: “Bots nemen uw werk over”